Spolning

Spola din brunn

 

 

En egen dricksvattensbrunn kräver en del underhåll för att den ska fungera och ge dig dricksvatten som är bra.

Vi har lång erfarenhet kring att spola brunnar, något man bör göra regelbundet.

Borrad brunn

Ditt problem

Det har samlats en massa smuts på väggarna eller i botten på brunnen som minskar vattentillströmningen.

Vår lösning

Vi använder oss av tryckluft. Vi trycker ned luft med högt tryck som med vattnet i brunnen bearbetar väggarna och spolar bort smuts och kladd som sitter på väggarna i brunnen.
Vid behov tillsätter vi rent vatten från bilen för att skölja ur det sista.

Vi rekommenderar att man spolar sin brunn ungefär var femte till sjunde år. Vid stora mängder av framförallt järn och mangan så är behovet kanske tre till fem år. Om det är mycket avlagringar är det också bra att göra rent slangen både invändigt och utvändigt.

Tryckning av vattenbrunn

Bra att veta

Vissa saker är bra att veta innan vi kommer och arbetar med din brunn.

  • Lastbilen är stor och tung. Höjden på bilen är 4,2 m. Titta gärna längs vägen så att det inte är träd eller grenar som kan hindra vår framfart. Vägen och marken vi skall köra på kan få lite djupare spår än av en vanlig personbil. Ombord på vår lastbil finns sju kubikmeter vatten som väger en del. Vi är rätt vana och tar oss ofta fram, men förvarningar om eventuella hinder/ svårigheter är alltid välkommet.
  • Det kan komma upp mycket vatten. Vid tryckning och spolning av brunnar kommer det upp mycket vatten ur brunnen. Detta kommer att göra marken runt brunnen blöt innan det torkar upp eller rinner undan.​
  • Vattnet kan vara grumligt. När man har en nyborrad eller nytryckt brunn är vattnet oftast grumligt. När i tid vattnet blir rent och klart kan variera. Om det är mycket stor vattentillgång i brunnen så kan man pumpa ur det grumliga. Är det mindre tillgång av vatten är det bättre att låta brunnen ”vila” så att det grumliga får lägga sig på botten av brunnen.

Var rädd om din brunn. Vatten är vårt viktigaste livsmedel!